Další zastávkou na naší letní cestě po Francii byla zahrada a dům Cloude Moneta v Giverny.

Giverny je malá vesnička zhruba 70 km od Paříže, což jí bohužel také určuje jako skvělý cíl pro jednodenní výlety snad úplně všech záoceánských turistů, kteří na své cestě po Evropě za dva týdny chtějí vidět co nejvíce. Autobusy tu chrlí davy hned od rána, takže v zahradě si rozhodně neposedíte v klidu na lavičce, abyste se mohli kochat tou krásou kolem. Často budete posouváni davem po úzkých pěšinkách bez možnosti kroku vpravo nebo vlevo a zastavení se. I přesto je zahrada nádherná a rozhodně ji k návštěvě doporučuji. Je také vhodné si objednat vstupenku předem přes internet – toto jsem rozhodně podcenila a těsně po otevíračce jsme stáli ve frontě cca půl hodiny (jenom).

 

Claude Monet se přistěhoval do Giverny v roce 1883 a žil a tvořil tu až do své smrti v roce 1926. Dům, který tady koupil, tehdy obklopovala zelinářská zahrada, kterou zrušil, vykácel jehličnany, které v ní rostly, a navrhl barevnou zahradu, plnou květin, které sám osobně vybíral a sázel. Zahradě věnoval veškerý čas. Druhá část zahrady vznikla později, v roce 1893, když Monet přikoupil sousední pozemek za silnicí a železnicí, kterým protékal malý potok. Nechal tady vyhloubit jezírko a vytvořil zahradu, inspirovanou japonským stylem, který tolik obdivoval.

Tenhle kamenný dům není Monetův, stojí za plotem, ale slunečnice jsou součástí zahrady :D)

Tohle již je ten správný dům - růžový se zelenými okenicemi.

 

Jednotlivé cestičky jsou osázeny v ladících barvách.

K rybníčku s lekníny se chodí podchodem pod hlavní Givernskou silnicí.

Vnitřek domu taky určitě stojí za vidění, bohužel se ale nesmí fotografovat. Pokochat se můžete jednotlivými barevnými pokoji na těchto stránkách. http://giverny.org/monet/home/

Po návštěvě jsme si dali oběd v nedaleké restauraci Las Nympheas, která podává menu, připravované podle tradičních receptů z Monetovy kuchyně. Monet měl kromě malování totiž ještě dvě další vášně: jídlo a zahradničení. Podávání oběda byl obřad, který měl své ustálené zvyklosti. Monet byl gurmán a často sám jídelníček sestavoval. Potraviny si nechával dovážet z různých částí Francie ale i ze zahraničí, kde poznával krajové speciality. Toto menu jsme sice neochutnali, ale i tak byl oběd výborný.

Více fotografií si můžete prohlédnout na mém Rajčeti nebo Flickru.

A několik vybraných si můžete u mě zakoupit.

 

Příště se podíváme do městečka Etretat.