Sladkovodní perla - kultivovaná / ID - PER-6B/xxx / Tvar - Button, polo-vrtaná / Hmotnost - xxx / Rozm. - cca. 6x6-6,5x6,5 mm / Čistota - Špatně průsvitný / Barva - Bílá-krémová / Úpravy - Bez úprav (stopy bělení neidentifikovány) / Původ - Čína
Pár polovrtaných přírodně bílých button perel, dobré kvality s pěkným leskem*. Perly jsou vrtané do poloviny (bez závitu), dírka průchozí drátem 0,9-1,0 mm.
Tvar - button-zploštělý; pravidelný-lehce nepravidelný. Povrch - hladký, drobné, přírodní nerovnosti a nedokonalosti. Lesk - střední-velmi dobrý.
Cena za jeden náhodně vybraný pár. Na fotografiích je zachycený reprezentativní vzorek, jednotlivé perly/páry se lehce liší ve velikosti (6,0-6,5 mm), tvaru a odstínu, ale jsou si kvalitou a celkovým vzhledem velmi blízké.
*(Na většině běžných trzích je stejná kategorie/kvalita perel označována třídou kvality "AAA", ovšem reálně se jedná spíše o stále slušnou kvalitu B-A. Perly jsou pěkné, ale nejvyšší kvality nedosahují, perly kvality AAA jsou mnohonásobně hodnotnější.)
Všechny perly v mé nabídce naleznete zde.
PERLY
Chemické složení - složeny z uhličitanu vápenatého ve formě aragonitu) a organické látky conchiolin, které se hromadí v soustředných vrstev, jak je vylučují jejich hostitelé.
Barva - bílá, modrá, zelená, žlutá, oranžová, hnědá, růžová, fialová, šedá, černá, Vícebarevná
Tvrdost - 2,5 - 4,5
Specifická hmotnost - 2,6 - 2,8
Index lomu - 1,52 až 1,69
Dvojlom - 0.156
Lesk - Perlový
Perly jsou jedním z mála šperkařského materiálu který je tvořen živými organismy. Jsou obecně vytvářeny v rámci měkkých tkání měkkýšů, jako jsou ústřice a slávky. Takže se jedná o jeden z mála šperkařského materiálu, který z hlediska ochrany přírody splňuje podmínky trvale udržitelného rozvoje. Přírodní výskyt je velmi sporadický a omezený. Téměř všechny Perly dostupné na trhu jsou kultivované. Kultivované perly jsou pěstovány, tak že se vloží cizí látka (jádro - nukleus) dovnitř ústřice nebo slávky a ta nukleus obalí perletí.
Perly se vyskytují v mnoha odrůdách a v různých barvách. I perly z jediné perlorodky mívají často zcela jiný tón barvy. Sestavit jednotně zbarvený návlek, někdy i jen pár z přirozeně zbarvených perel je poměrně obtížné.
Z nejznámějších mořských odrůd např.: Perly Akoya se přirozeně vyskytují v bílé, ale i jiných barvách (i černé a velmi tmavě modré). Pochází z Japonska a Číny. Mají kulatý tvar a zrcadlový, téměř kovový lesk. Další mořské perly: Bílé Jihomořské perly většinou pocházejí ze západního pobřeží Austrálie. Zlaté Jihomořské perly pocházejí z Filipín a Indonésie. Jihomořské perly jsou ceněny pro svou velikost, pravidelný tvar a nedostatek. Další velmi populární druh je tahitská perla, také známá jako "Černá perla". Tyto Perly pocházejí z ostrovů ve Francouzské Polynésii. Mají různé barvy a jejich přechody (ze zelené na modrou, červenou, zlatou, stříbřitou a černou). Na trhu se objevily až v roce 1900.
Nejhojnější a nejdostupnější formou jsou sladkovodní perly. Sladkovodní perlorodky mohou produkovat až 50 perel v jediné lastuře (mořské pouze jednu až tři). Sladkovodní perly se přirozeně vyskytují nejčastěji v bílé barvě, výrazně vzácněji i v broskvové, růžové, fialové, a dokonce někdy brčálové a modré. Sladkovodní perly jsou méně žádané, hlavně pro širokou dostupnost a kvůli zvyku tvořit nežádoucí, nepravidelné tvary (skutečně kvalitní materiál je poměrně vzácný a náležitě hodnotný).
Perly jsou nejvýše hodnoceny, když jsou v perfektním kulatém tvaru. Dalšími významnými faktory hodnoty jsou: lesk, barva, kvalita povrchu, velikost a tloušťka perleti. Ale důležitý je i "podtext" (termín k označení záblesků - podtónů povrchu v různých osvětleních). Podtext je zvláště silný u mořských perel, u sladkovodních není zdaleka tak výrazný. Perly se vždy prohlíží na barevně neutrálním podkladě (nejčastěji šedá), nikdy na bílém nebo černém!!
Práce s perlou ovlivňuje v prvé řadě její nízká tvrdost a křehkost. Na místě je volba ochranného zasazení. NIKDY by neměly být čistěny v ultrazvuku a páře. Nesnáší vyšší teploty a i běžná domácí chemie, parfémy, tělové krémy, saponáty... dokáží poškodit povrch a zbavit perlu lesku. Skladovat by se měly (přinejmenším hodnotnější materiál) odděleně, ve vlhkém temném prostředí - vysycháním perla degraduje (proces bývá většinou vratný). Při vytváření návleku je dobré oddělovat perly uzlíky, aby se navzájem neodřely.
V dnešní době na trhu zcela dominují sladkovodní perly obarvené do celé škály odstínů (tato z hlediska ceny velmi podstatná úprava je v drtivé většině případů zatajována) a bývají označovány různými termíny, často i jako hodnotnější mořské odrůdy. Mimo klasické barvení/bělení se perly ozařují, potahují barevným plastem, poměrně časté je i leštění povrchu. Dá se říci, že blíže nespecifikované perly jsou sladkovodní a dobarvované. Což platí i pro perly bílé, které se téměř automaticky bělí do jednotného odstínu. Techniky barvení jsou na velmi vysoké úrovni a v mnoha případech je lze odhalit až komplexnímy testy v laboratoři. Imitace jsou také poměrně časté. Skleněné, porcelánové a plastové se dají odhalit poměrně jednoduše, ale velmi časté jsou i tzv. SHELL perly. Jedná se u umělý KORÁLEK vytvořený slepením drcené perleťoviny (často ve vrstvách, které po rozbití připomínají přírodní perly), která je následně vytvarována, vyleštěna a obarvena (a velmi často prodávána jako "Jihomořská/Tahitská" Shell perla).