KULATÁ MISKOVÁ PEKAŘSKÁ OŠATKA:
Hmotnost: 650 g / 1 kg
Cena: 380 / 470 Kč
Označení: M6 / M1
Horní vnitřní průměr: 19 / 22 cm
Spodní vnitřní průměr: 11,5 / 13,5 cm
Výška : 7,5 / 7,5 cm
OŠATKA JE vyrobená moravskýma rukama, pevná a zdravotně nezávadná s hygienickým atestem.
ZASLÁNÍ:
----------------------------------------------------------------------------------
KDYŽ TO shrnu - v OBJEDNÁVCE PROSÍM UVEĎTE do zprávy:
velikost M X, zaslat XXXXXX
-----------------------------------------------------------------------------------
K ošatce vám moc ráda přibalím i další užitečné zboží k pečení a sušený kvásek z r. 2012 s kuchařkou či návodem, koření, smaltované formy, české nože KDS. :-) Toto není flerové zboží, proto tu nemůže být. Pravidla Fleru mi nedovolují napsat, kde to vše najdete. Když najdete, můžete vše objednat za jedno poštovné.
JAK VELKOU OŠATKU SI MÁTE VYBRAT?
Buď chleba zvažte nebo sečtěte v receptu mouku, vodu, kvásek, případně jiné více vážící suroviny. Zhruba tak těžký bude chleba. Žitnopšeničný a z celozrnné mouky bude objemově menší, než chleba z mouky pšeničného typu. Ty pšeničné naskočí víc. Každou ošatku můžeme použít i na menší chleba i na trochu větší. Pokud si nevíte rady, napište mi, poradím Vám.
KULATÁ NEBO OVÁLNÁ?
Kulatá může být při kynutí vložená v míse a těsto neoschne. Přikryji ji třeba pokličkou, nebo koupací igelitovou čepicí. Z oválné mám zase všechny krajíčky stejné. Mám obě a podle nálady je střídám. Často dělám na plech dva menší chleby z menších ošatek.
OŠATKY POUŽÍVÁM:
Na kynutí chleba, sladkých pšeničných chlebíčků, mazance, veky, vánočky... ale i na servírování pečiva.
Ošatku vysypávám hladkou moukou pšeničnou nebo rýžovou, pohankovou. Někdo škrobem nebo kukuřičnou moukou. Vyzkoušejte, co máte doma, co Vám z toho bude vyhovovat.
Při kynutí mám ošatku uloženou v uzavřeném prostoru (v míse, v igelitové tašce, pekáči, ve studené troubě, remosce), aby těsto neokoralo.
UCHOVÁVÁNÍ OŠATKY:
Po vyklopení těsta dám ošatku vyschnout nad troubu, ve které peču chleba. Vyschlou mouku vymetu štětečkem nebo kartáčkem. Ošatku uchovávám čistou, vysušenou a v suchu, aby nezplesnivěla, jako se to stává ve velkopekárnách. Pokud peču častěji, tak mouku jen vysuším, nevymetám.
Dobře prokvašené dny Vám ze srdce přeje a za nákup děkuje
profi kvásková kuchařka a fotografka
Jana Berková z Olomouce